دانلود پایان نامه آماده
دانلود پایان نامه رشته کشاورزی کشت خیار گلخانه ای با فرمت ورد و قابل ویرایش تعدادصفحات 121
مقدمه
تولید محصولات گلخانه ای با استفاده از فن آوری جدید به وسیله نصب سوله های نیمدایره ای و به کار گیری شرایط آب و هوایی کنترل شده در سالهای اخیر نه تنها موجب افزایش عملکرد گردیده بلکه باعث استفاده بیشتر از فضای گلخانه ها ، کنترل بیشتر آفات و بیماریها و تولیدی با کیفیت بالاتر و بهداشتی تر شده است .
کشت اینگونه سبزیجات در سوله های نیمدایره با پوشش پلا ستیک به گلخانه داران کمک کرده است تا بتوانند با مقدار محدودی زمین تولیداتی معادل ده ها برابر کشت در فضای آزاد داشته باشند ضمن اینکه در صورت استفاده از روش آبیاری قطره ای باعث صرفه جویی در آب آبیاری و کودهای شیمیایی پر مصرف ( ماکرو ) و کم مصرف ( میکرو ) می گردند .
به نظر می رسد در صورت ادامه کشت صیفی جات با این روش نه تنها به افزایش تولید در واحد سطح کمک می کند بلکه زمینهای بیشتری نیز برای کشت های مهمتر آزاد می گردد . رونق صادرات این محصولات در سالهای اخیر ، اهمیت توجه به این گونه روشهای تولید را افزایش داده و زمینه اشتغال را برای افراد بیشتری فراهم نموده است .
مدیریت بالای اینگونه صیفی جات باعث گردیده علاقمندان برای حداکثر تولید و آشنایی با فنون مدیریتی با متخصصین این رشته بالاخص در بخش خصوصی ارتباط مؤثری برقرار کنند و در نتیجه از درآمد بالاتری برخوردار شوند به همین علت در چند ساله اخیر با توجه به توسعه کشت های گلخانه ای و جلب طبقات مختلف مردم نه تنها بسیاری از افراد تحصیل کرده و علاقمند در این زمینه مشغول شده اند بلکه بکارگیری این فن آوری در جوامع کشاورزی و روستایی تا حدودی باعث جلوگیری از مهاجرت آنها به شهرها شده است .
1-1 تاریخچه :
نام انگلیسی آن Cucumber و نام فرانسوی آن Concomber و Cornichon بوده و در عربی به آن قثّاء و در آلمانی Gurke گفته می شود نام علمی آن Cucumis sativus بوده و متعلق به خانواده Cucurbitaceae می باشد .
با وجود سابقه طولانی که کاشت خیار در هوای آزاد ( مزرعه ) دارد ، پرورش خیار گلخانه ای به منظور تولید و عرضه طولانیتر خیار تازه ، از قرن هجدهم میلادی در اروپا مورد توجه قرار گرفت . بسیاری از محققان مرکز پیدایش خیار را هندوستان می دانند زیرا در دامنه های هیمالیا گیاهی به نام Cucumis hardwickii می روید که میوه هایی ریز و تلخ دارد ، از نظر تاریخی این گیاه از حدود 3000 سال قبل کشت و کار می شد و از هندستان به چین منتقل شده و شواهد تاریخی نشان می دهد که خیار توسط رومیان و یونانیان باستان کشت و کار می شد . خیار که در گذشته های دور از طریق مصر به مناطق حاشیه دریای مدیترانه و از آنجا به اروپا آورده شده است . اما پیدایش خیار گلخانه ای به این نحو بود که برای اولین بار در قرن هجدهم خیارهای جدیدی از مناطق جنگلی گرم و مرطوب هندوستان وارد انگلستان گردید که با خیارهای موجود در اروپا تا آن زمان تفاوت زیادی داشت و در شرایط اروپا فقط در گلخانه قادر به رشد و نمو بودند . بعدها با اصلاح نژاد ، انواع جدیدتری به نام خیار گلخانه ای به وجود آمد که از نظر مرفولوژیکی و خواسته های آب و هوایی کاملاً از خیارهای معمولی متمایز و مشخص می باشند . این خیارها ماده زا و بی تخم بوده ( پارتنو کارپ )و دارای پوستی خوراکی می باشند .
اینک نه تنها در اروپا بلکه در تمام جهان این ارقام در شرایط گلخانه ای کشت می شود .
فهرست صفحه
چکیده
مقدمه ………………………………………………………………… 1
تاریخچه ……………………………………………………………….. 2
گیاه شناسی …………………………………………………………….. 3
ارزش تغذیه ای.............................................................................................. 7
جوانه زنی بذر خیار........................................................................................ 8
تلخ شدن خیار …………………………………………………………... 9
اصلاح خیار................................................................................................... 10
واریته های مناسب خیار گلخانه ای …………………………………………. 13
اقلیم مناسب جهت احداث گلخانه ………………………………………….. 15
اسکلت گلخانه …………………………………………………………. 15
پوشش گلخانه …………………………………………………………. 22
سیستم های حرارتی …………………………………………………….. 26
تهویه ………………………………………………………………… 30
خنک کردن گلخانه ...................................................................................... 32
دماسنج ...................................................................................................... 34
آبیاری ……………………………………………………………….. 35
سیستم های آبیاری ........................................................................................ 37
کیفیت آب ................................................................................................. 39
نیازهای آب و هوایی ..................................................................................... 40
خاک بستر ................................................................................................. 43
آماده سازی بستر خاک ................................................................................. 45
ضد عفونی کردن خاک ................................................................................ 46
نکات مهم هنگام استفاده از سموم ..................................................................... 51
کود دهی قبل از کشت ................................................................................. 51
کاشت ...................................................................................................... 53
زمان کاشت ................................................................................................. 53
خط کشی و فواصل کشت .............................................................................. 54
کاشت مستقیم .............................................................................................. 56
نشاءکاری ( روش غیر مستقیم )........................................................................ 57
داشت ...................................................................................................... 61
مراقبتهای بوته در زمان 4الی5 برگی .............................................................. 64
نخ قیم برای داربست بوته ها ......................................................................... 65
هرس بوته ها ............................................................................................ 65
سیستم های تربیت خیار گلخانه ای .................................................................. 68
روشهای پیشگیری برای کاهش آفات و بیماریها ................................................. 70
نکات مهم برای پیشگیری از امراض و آفات ..................................................... 71
دفع علفهای هرز ........................................................................................ 73
کود دهی در مراحل تولید به صورت آبکود .................................................... 73
عناصر پر مصرف ...................................................................................... 77
عناصر کم مصرف ..................................................................................... 81
عناصر غیر ضروری .................................................................................. 86
برداشت ................................................................................................. 86
بسته بندی .............................................................................................. 87
درجه بندی ........................................................................................... 88
سر کردن اولیه ...................................................................................... 89
واکس زدن .......................................................................................... 89
انبارداری ............................................................................................... 90
بازاریابی ................................................................................................ 92
مراحل پایانی تولید .................................................................................. 93
اهمیت اقتصادی ..................................................................................... 94
آفات مهم خیار و راههای مبارزه با آن ........................................................... 94
بیماریهای قارچی مهم خیار وراههای مبارزه با آن ........................................... 101
بیماریهای ویروسی مهم خیار و راههای مبارزه با آن ........................................ 108
بیماریهای باکتریایی و راههای مبارزه با آن ................................................... 111
نماتدها و راههای مبارزه با آن .................................................................. 114
ناهنجاریهای فیزیولوژیکی ....................................................................... 115
منابع .................................................................................................. 119
پایان نامه رشته کشاورزی کشت خیار گلخانه ای