اولین مرحله ی معماری و ساختمان سازی (تا ۵۶۰ پیش از میلاد
تـاریـخ نخستیتن مناظـر کشـف شده از ساختمان سازی در ایـران ، عمدتاً در بخش غربی ، شامـل خانه های کوچکی با شالوده ها ، دیوارها و کف های سنگی متعلق به حدود ۶۰۰۰ ـ ۸۰۰۰ سال پیش از میلاد ، بقایای خانه های بزرگ ساخته شده از آجرهای دست سازگلی در علی کش در غرب ایران مربوط به حدود ۵۸۰۰ ـ ۶۲۰۰ سال پیش از میلاد ، و کلبه های کوچک ساخته شده از شاخهٔ درختان یا خشت خام بدون قالب گیری در سیالک در مرکز ایران در هزارهٔ پنجم پیش از میلاد می باشد .
در همان دوره ، ساخت طاق ها متداول گشته بود . یکی از کهن ترین و بزرگترین آثار تاریخی ایران ، کـه در آن از طاق های قوسی استفـاده شده اسـت ، زیگورات چغازنبیل در نزدیکی شوش، پایتخت ایلامیـان (هزارهٔ سـوم پیـش از میـلاد)، می باشـد که در حـدود ۱۲۵۰ پیـش از میلاد بنا شده است. این بنا شامل پنج برج مربع شکل هم مرکز با ارتفاعات متفاوت است . برج درونی در قسمت پایه مربعی به ضلع ۳۵ متر است ، و ۵۳ متر ، نصف طول ضلع پایهٔ بیرونی ترین بخش ، ارتفاع دارد و دارای مقبره ها ، دالان ها ، قوس ها ، پلکان و زهکش ها یا آب گذرهاییاست.
با فرارسیدن قرنهای نهم و هشتم پیش از میلاد، پیشرفت قابل توجهی در معماری استادانه و متبحرانه با سنگ و آجر در ناحیه شمال غربی حاصل شد. ساختمانهایی از چوب با پلان مربع و گاهی در چند طبقه به شکل برج بنا شدند .
سیر تحول مصالح پیش از اسلام در ایران در قالب ورد 71 صفحه