روانشناسان درصدد شناسایی عواملی هستند که با استفاده از آنها بتوان افراد را در زندگی فردی و اجتماعی یاری داد. یکی از مباحث مورد توجه آنان، نقش هوش به عنوان عامل موفقیت انسان است که در این زمینه رویکردهای متفاوتی وجود دارد.
در گذشته، تمرکز اغلب روانشناسان، بر فرآیندهای شناختی و هوش عمومی بوده است. دیدگاه های سنتی هوشبهر تصوری محدود از استعدادهای انسان داشتند و برای هوش فرد، محدودیت قائل شده و آن را ارثی، نسبتاً ثابت و نیز قابل تغییر می دانستند. گذشت زمان و تجربههای علمی ثابت کرد که بسیاری از افراد که در نمرات پیشرفت تحصیلی و آزمون های هوش ربته بالایی را کسب می کنند، در فراز و نشیب های زندگی شخصی و اجتماعی و بحرانهای روزمره کفایت و شایستگی لازم را از خود نشان نداده و فاقد مهارتهای لازم هستند. در عمل، هوشبهر بالا تضمین کننده شخصیت اجتماعی، موفقیت و خشنودی در زندگی نیست.
هوارد گاردنردر سال 1983 ، با طرح نظریه هوش چند عاملی خود، از مفهوم هوشبهر به عنوان عاملی منفرد و تغییرناپذیر فراتر رفته و تصویر غنی تر و گسترده تری از هوش را ارائه نمود. او با مطرح کردن، هوشبهر درون فردی به عنوان کلیه خودشناسی و هوش بین فردی به معنای توانایی درک افراد دیگر، الگویی دقیق و واقعی برای استفاده ثمربخش در طول زندگی معرفی نمود.
گرچه در توصیف گاردنر از هوش فردی، شناخت احساسات مطرح شد، اما به نظر می رسید که هنوز به عواطف و هیجانات آن گونه که متناسب با نقش پیچیده آنها در زندگی انسان باشد، پرداخته نشده است.
جان مایر و پیتر سالووری در سال 1989، به این روال که چه چیزهایی موجب کسب موفقیت افراد در زندگی می شود. اصطلاح هوش هیجانی را مطرح نموده و برای اولین بار در مقالات آموزشی خود این گونه معرفی نمودند. هوش هیجانی توانایی است که امکان درک احساسات و هیجانهای خود و دیگران را به فرد می دهد تا با استفاده از این قابلیت بتواند تفکر و عملکرد خود را هدایت کند.
در سالهای اخیر اصطلاح هوش هیجانی گسترش فزاینده ای یافته، خصوصاً و زمینه کاربرد آن در تعلیم و تربیت زندگی شخصی، محیط کار و تجارب، پژوهشهایی انجام شده است.
پژوهش حاضر قصد دارد در رابطه هوش هیجانی و رضایت زناشویی را مورد بررسی قرار دهد.
چکیده 8
فصل اول / کلیات / پژوهش 9
مقدمه 10
بیان مسأله 12
اهمیت و ضرورت پژوهش 13
اهداف پژوهش 15
فرضیه پژوهش 15
تعاریف عملیاتی 15
فصل دوم / ادبیات مربوط به تحقیق/16
مقدمه 17
هیجان و هوش هیجانی 17
رابطه هیجان با تفکر 18
تاریخچه هوش هیجانی 19
هوش هیجانی چیست؟20
نظریات مطرح شده در حوزه هوش هیجانی 24
تئوری هوش هیجانی گلمن 25
تئوری هوش هیجانی از دیدگاه بار- اون 27
شناسایی حالت های هیجانی 33
رضایت زناشویی 35
بررسی علل نارضایتی از زندگی زناشویی 37
رضایت زناشویی و هوش هیجانی 43
هوش عاطفی و نقش آن در تحکیم پیوند زناشویی 45
تحقیقات انجام شده در زمینه هوش هیجانی و رضایت زناشویی 47
فصل سوم (طرح تحقیق) 50
مقدمه 51
جامعه پژوهش 51
نمونه آماری 51
ابزار پژوهش 52
روش تجزیه و تحلیل داده ها 52
روایی و اعتبار آزمون هوش هیجانی 52
پایایی و اعتبار آزمون در ایران 53
روایی و اعتبار پرسشنامه رضایت زناشویی 55
روایی و اعتبار پرسشنامه در ایران 57
فصل چهارم (تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی داده ها)59
مقدمه 60
توصیف داده ها 61
بررسی و آزمون فرضیه ها 65
فصل پنجم: (خلاصه و نتیجه گیری) 67
بحث و نتیجه گیری 68
خلاصه تحقیق 69
پیشنهادهای پژوهش 69
شامل 70 صفحه فایل word
دانلود پایان نامه رابطه هوش هیجانی با رضایت زناشویی