دانلود گزارش تخصصی معلمان علاقه مند نمودن دانش آموزان به درس زبان و ادبیات فارسی بوسیله آموزشهای دانش آموز محور و مدرسه محور بافرمت ورد وقابل ویرایش تعدادصفحات 25
دانلود گزارش تخصصی,راهکارها و پیشنهادادت,گزارش تخصصی فرهنگیان
این گزارش تخصصی جهت ارائه برای ارزشیابی و کسب امتیاز کامل و همچنین جهت ارائه به عنوان تحقیق ارتقاء شغلی بسیار کامل میباشد
مقدمه کوتاه
مدیریت مدرسه محور یا تصمیم گیری مشارکتی از ویژگی های بارز نظام های آموزشی در دهه اخیر به شمار می رود. این مهم، به ویژه در کشورهای پیشرفته جهان به دگرگونی های مهمی در روش های اداره و راهبری مراکز آموزشی و آموزشگاهی به وجود آورده است. آشنایی با این شیوه ها، رهبران آموزشی و آموزشگاهی را قادر می سازد تا تب رهبری سازمان خود را بسنجند و به عنوان قلب نمای علمی، حرکت خود را از برنامه روزی به برنامه ریزی تغییر داده، هم چنین به رفع ابهامات عملکردی بپردازند؛ در نتیجه اهداف و رسالت های مدارس را محقق سازند. مدرسه محوری به این امر اشاره دارد که در فرآیند تصمیم گیری جامع و فراگیر، همه اعضای گروه به طور برابر شرکت داشته باشند.
مشکلاتی که امروزه در دانش آموزان مقطع متوسطه اول در افت تحصیلیشان مشاهده می کنیم همگی به وسیله راهکار های مدرسه محور قابل حل هستند . همانطور که می دانیم، ادبیات فارسی درسی آسان قلمداد می شود که هر دبیر غیرمتخصص و کم سوادی می تواند از عهده ی تدریس آن برآید و چنان شد که خود به خود و از آغاز نیز گروه کم سوادان به سوی رشته ی ادبیات کشیده شدند. اکنون نیز اگر به نحوه ی هدایت تحصیلی دانش آموزان گذری بیندازیم، متوجه این قضیه خواهیم شد . دانش آموزانی که حتی رشته ی ادبیات را کسب نکرده اند نیز، با تشکیل کمیسیون خاص در ادارات آموزش و پرورش به سوی این رشته گسیل داده می شوند . رشته ای که خود دانش آموز به رفتن و ادامهی تحصیل در آن راغب نیست و حتی با توجه به سوابق موجود استعداد راه یابی بدان رشته را ندارد . این است حال و روز رشته ی ادبیات در این روزگار .به همین دلیل بنده در این طرح سعی بر این دارم که بوسیله راهکار های مدرسه محور درس ادبیات و زبان فارسی را در کلاسم جذاب نموده و به دانش آموزم دانش آموزان کمک کنم تا در رویارویی با مشکلات فرارویش در این درس موفق شود.
بیان وضعیت موجود:
اینجانب ..... هستم. و مدت 10 سال است که در آموزش و پرورش مشغول خدمت می باشم. در پایه اول این آموزشگاه در سال تحصیلی اخیر یک کلاس 25 نفری در پایه نهم داشتم که علاقه ای به درس زبان و ادبیات فارسی نداشتند و با این درس مثل دروس حفظی و شب امتحانی برخورد می کردند. پس از گذشت چند هفته متوجه گردیدم که چندی از این دانش آموزان با ورود به مقطع بالاتر دچار افت تحصیلی شده اند. بنا بر این تصمیم گرفتم با راهکار ها و متد مدرسه محور و.... در سدد این موضوع بر آیم که افت تحصیلی را در این دانش آموزان کاهش دهم. با توجه به این که ادبیات و زبان فارسی از دروس مهم و پایه است و هر دانش آموزی برای موفقیت در سال های آتی ، باید این درس را فرا بگیرد ، بر آن شدم تا در مورد این درس با دانش آموزان بیشتر کار کنم .و از طرفی چون علائم موفقیت یک معلم ، عملکرد کلاس ، در درسی است که او تدریس می کند خود به خود اهمیت و ضرورت تحقیق برای من بارزتر می شد
شناسایی مسئله:
یکی از روش ها ی پیشگیری از افت تحصیلی در مقطع متوسطه اول روش و راهکار های مدرسه محور می باشد. نظام مدیریتی به عنوان یک نظام مطلوب وکارآمد ازلحاظ نظری و عملی، آزمونهای خود را با موفقیت طی نموده و هم اکنون درکشور های پیشرفته و نیز درکشورهای درحال توسعه کاملا" مورد استفاده بوده و ازجایگاه مناسبی برخوردار است. نظام موصوف ، صاحبان اندیشه های سازنده را بدون درنظرگرفتن شغل و مقام آنها بطوریکسان پذیرا میباشد وعلاوه براین که قدرت تصمیم گیری و مسئولیت مدیریت را به هیچ وجه تضعیف ویا مخدوش نمی کند ، زمینه های لازم برای تشویق مادی ومعنوی پرسنل را درقبال عرضة اندیشه های سازنده فراهم می نماید ، تا ازخلاقیت و پویایی تفکر انسانها برای رشد و توسعه استفاده مطلوب به عمل آید.
مدیریت مشارکتی برگسترده کردن دامنه درگیری ذهنی و فکری کارکنان دراموری که به سرنوشت آنان ارتباط مستقیمی دارد تاکید می کند وشمار بسیاری ازپرسنل را در فراگیر دادوستد اندیشه و تجزیه و تحلیل قرار می دهد وازتوانمندیهای ذهنی و فکری آنان درجهت بهبود امور بهره می گیرد.
مدیریت مشارکتی شامل یک تغییر ازسبک کنترل گرا (Control oriented) به مشارکت گرا( involvement oriented) است.
مدیریت مشارکتی رهیافتی جامع برای جلب مشارکت فردی و گروهی کارکنان در جهت حل مسائل سازمان و بهبود مستمر در تمامی ابعاد است. مدیریت مشارکتی، ارتباط دائم، متقابل و نزدیک بین مدیریت ارشد و کارکنان است . مشارکت کارکنان در کارهایی که به خود آنها مربوط می شود ، مشارکتی داوطلبانه ، ارادی و آگاهانه خواهد بود. این درگیری ، شخص را تشویق می کند که به تحقق هدف های سازمان کمک کند و در مسئولیت ها و پیامدهای آن سهیم شود
در نظام مدیریت مشارکتی مدیران و کارکنان به تبادل نظر با یکدیگر می پردازند و همین امر موجب ایجاد محیطی دوستانه و توأم با اعتماد و اطمینان متقابل در سازمان می شود. کارکنان با مشارکت در کارها ،خود را در سود و زیان سازمان سهیم می دانند و همه تلاش خود را با کمک مدیران در جهت افزایش کارایی و اثر بخشی سازمان به کار می گیرند
اهمیت و ضرورت طرح :
یکی از مشکلات شایع نظام آموزشی در بسیاری از کشورهای جهان از کشورهای پیشرفته گرفته تا کشورهای عقب مانده یا در حال رشد پدیده شکست تحصیلی است که به صورت مردودی ، تجدیدی یا ترک تحصیلی داوطلبانه یا اجباری ظاهر می شود .
این پدیده یکی از مشکلات دیرینه آموزشی نسل جوان به ویژه اقلیت ها ، دانش آموزان روستا نشین یا دانش آموزانی است که در شهر های کوچک سکونت دارند .نگرانی وعلاقه نسبت به مطالعه این پدیده و کشف علل و عوامل آن شتاب فزاینده ای دارد بخش اظم این توجه ناشی از زیان های مالی ، اقتصادی ، فرهنگی و علمی است که متوجه دولت ها و خانواده ها می شود این مشکل از دیرباز گریبان گیر نظام آموزشی کشور ما نیز بوده است اما مسولین نظام آموزشی کنونی در حل این مشکل نه تنها توفیقی نداشته اند بلکه نرخ شکست تحصیلی افزایش هم داشته است .(پولادی 1375)
باشد که یافته های این پژوهش بتواند راهبردهای علمی و عملی بر کاهش میزان افت تحصیلی درمقع متوسطه اول در اختیار مسولین و برنامه ریزان نظام آموزشی و دبیران محترم قرار دهد
همانطور که می دانیم زبان و ادبیات هر ملت نماد هویت آن سرزمین محسوب و به سان آئینه ای است که چون در آن نیک بنگریم می توانیم چهره روح حاکم و فرهنگ کلی و صبغه و سابقه آن ملت را در آن بنگریم. تاریخ، فرهنگ و تمدن غنی کهن، دین الهی توحیدی و زبان بومی- ملی از نشانه های مباهات ما در عرصه تاریخ است که کثرت آثار ارزش مند و شاعران و گویندگان و نویسندگان نامدار و جهانی نشان از قدمت و دیرینگی فرهنگ و تمدن ما و مؤید این موضوع است. اما زبان فارسی ما که دارای چنین پیشینه ای است متأسفانه امروزه از جوانب متعدده مورد هجمه قرارگرفته که نیازمند مراقبت و صیانتی ویژه است که از یکسو همت متولیان و دست اندرکاران و دل سوختگان و صاحب نظران وادی ادبیات و از سوی دیگر تأثیرگزاران بر این عرصه عظیم و رفیع را می طلبد تا نه تنها آن را از آسیب دور نگه داریم بلکه زمینه تقویت و غنی سازی آن را نیز فراهم نماییم.زبان مادری فارسی، شناسنامه شریف و نشان شخصیت اصیل در جغرافیای زیستی ما است که بیان گر فخر و یگانگی، تجمیع دل بستگی، پویایی و فرهیختگی ادبیات و ادبیان و تمدن و سابقه کهن ما در فراخنای تاریخ است، که با خون دل ها و تحمل سختی ها و مصائب و تلاش های جان فرسای پیشکسوتان و پیشقراولان عرصه ادب همچون مولانا، سعدی، حافظ، نظامی و خاقانی به عنوان میراث و ودیعه ای گران سنگ به ما سپرده شده که ما نیز وظیفه داریم این امانت مرواریدگونه را با حفظ ماهیت و اصالت و به گونه ای مطلوب به آیندگان بسپاریم و آنان را در خصوص پاسداشت و صیانت از این میراث جاودان آگاه سازیم.
پیشینه ی تحقیق درباره زبان و ادبیات فارسی
تحقیقات و مقالاتی که در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته اند که بعضی از آنها عبارتند از :
1- کتاب ادبیات و زبان فارسی حسن انوری و احمدی گیوی مورد مطالعه قرار گرفت تا آموزش ادبیات و از طرق مختلف انجام گیرد.
2- برای یاد آوری مراحل اقدام پژوهی و اجرای آن به مقالات متعددی از قاسمی پویا، حنا فریس ، منوچهر همایون فر و صفورا یزد چی مراجعه شد.
3- از اینترنت نیز مقالات مختلفی در مورد ادبیات و زبان فارسی و آموزش آن مطالعه گردید.
پیشینه ی تحقیق درباره افت تحصیلی:
افت تحصیلی به طور عام عبارت است از جنبه ها ی مختلف شکست تحصیلی که شامل غیبت مطلق از مدرسه ، ترک تحصیل قبل از موعد مقرر و تکرار پایه است .(پولادی 1375)
افت تحصیلی یک مفهوم کلی است و باید به بخش های مختلف تقسیم شود :الا به مدرسه نیامدن ،رد شدن ، عدم رغبت و بی میلی به مدرسه و مواد درسی ،غیبت های متوالی ، ترک تحصیل و کیفیت ناموغوب تعلیم و تربیت . افت تحصیلی عبارت است از وقوع ترک تحصیل زود رس و تکرار پایه تحصیلی در نظام آموزش و پرورش کشور .
لذا بر اساس این تعریف دانش اموزان تیز هوش نیز ممکن است دچار فت تحصیلی وکم اموزی بشوند .لذا افت تحصیلی مسئله ی است عام و نسبی.
کاربرد دقیق صطلاح افت یا اتلاف در اموزش وپرورش از زبان اقتصا ددانان گر فته شده واموزش رابه صنعتی تشبیه می کند که بخشی از سرمایه و مواد اولیه ای را که باید به محصول نهایی تبدیل می شد تلف نمود و نتیجه مطلوب و مورد انتظار را ه بار نیاورده است شاید این تشبیه چندان خوشایند نباشد و اصطلاح شکست تحصیلی و وا ماندگی از تحصیل مطلوب تر باشد. با وجود این اگر از نقطه نظر منابع و مخارجی که دولت در اختیار نهاد تعلیم و تربیت قرار می دهد به آموزش و پرورش بنگریم بدون شک آموزش و پرورش یکی از بزرگترین مشاغل اقتصادر جهان می باشد .لذا می توان اصطالح افت یا اتلاف را در مورد این نهاد نیز به کار برد یعنی در حقیقت در فرایند تعلیم و تربیت افت شامل اتلاف در پرورش و یادگیری انسانها ، تاسیسات ساختمانی و تجهیزات مدارس و موسسات آموزشی و ارزش کار معلمان و اوقات دانش آموزان به وجود می آید . اگر فرض کنیم که هدف همه دانش آموزانی که واردیک مرحله از مقطع تحصیلی میشوند ، گذراندان موفقیت آمیز آن دوره یا مقطع باشد بنابر این ، هم تکرار پایه های تحصیلی یک دوره و هم ترک تحصیل پیش از پایان دوره را نیز می توان به عنوان افت تحصیلی تلقی کرد.
تکرار پایه تحصیلی به معنی تکرار یک کلاس برای دانش آموزی که در سال قبل در هان پایه مشغول به تحصیل بوده است .تکرار پایه تحصیلی از این جهت افت تحصیلی محاصبه می گردد که موجب کاهش ظرفیت ثبت نام در پایه تکرار شده می گردد و از پذیرش دیگر دانش آموزان در آن پایه جلوگیری به عمل می آورد و باعث به وجود آمدن تراکم دانش اموزان در آن پایه می گردد .این موضوع هم باعث تحمیل هزینه های بیشتری به نظام آموزش و پرورش می شود و هم به عنوان یک عامل شدید افت تحصیلی مضاعف می شود که باعث ترک پیش از پایان سال دوره آموزشی که در آن ثبت نام کرده و در حقیقت به هدف های آن دوره دست پیدا نمیکند .امادر اهداف تعلیم و تر بیت این گونه عنوان شده است که هدف تعلیم و تربیت اجباری کردن آموزش تاپایان دوره متوسطه اول است اگر چنانچه فردی تا پایان دوره متوسطه اول ترک تحصیل نماید آن راجزء افت تحصیلی محسوب می کنند اما بعد از دوره متوسطه اول چون ایناحتمال پیش بینی شده است که فقط بخشی از قبول شدگان دوره متوسطه اول وارد مقطع متوسطه دوم شوند .بنابراین ترک تحصیل قبول شدگان دوره دبیرستان افت محسوب نمیگردد بلکه به عنوان فارغ التحصیل تلقی می شود بنابراین باتوجه به مسائل مطح شده در فوق افت تحصیلی عبارت است از وقوع ترک تحصیل زود رس وتکرار پایه تحصیلی در نظام آموزش و پرورش یک کشور .البته قابل ذکر است که این تعریف تاحدودی محدود است زیرا انواع افت را نادیده گرفته و نتایج آموزشی و پرورشی ترک تحصیل زود رس یا مزیتهای راکه ممکن است تکرار پایه تحصیلی در بر داشته باشد در نظر نمی گیرد .به هر حال حدود ترک تحصیل و تکرار پایه تحصیل به ساخت نظام اموزشی و هدف های این نظا بستگی دارد .
جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات
هنگامی که به طور قطع و یقین مشکل را احساس کردم پرسش و پاسخهایی در کلاس با دانش آموزان انجام دادم.برای تهیه وتکمیل اسناد و شواهد خود از دانش آموزان امتحان گرفته شد ونمرات دانش آموزان برای نمونه تنظیم گردید.
مسئله ی ضعف دانش آموزان، در درس ادبیات و زبان فارسی را با جمعی از همکاران با سابقه در میان گذاشته و با هم به بحث و گفتگو پرداختیم .همه ی همکاران با علاقه ی بسیار در بحث شرکت کردند و نظرات مفیدی ارایه نمودند.مصاحبه ای نیز با دبیران ادبیات سایر مدارس داشتم ..با مراجعه به مقالات، کتاب ها و نشریات گوناگون هم به مطالب جالب و قابل توجه در این زمینه دست یافتم پس از گفتگو های بسیار در زمینه ی علل ضعف و مشکلات درس ادبیات و ، مطالب جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . مشکلاتی که در این باره وجود داشت ،نظیر روش تدریس معلم ،تفاوت های فردی دانش آموزان ، کم بودن ساعت درسی ادبیات و نسبت به حجم کتاب و ... فهرست گردید . تحقیقات و مقالاتی که در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت عبارتند از :
1- کتاب ادبیات و زبان فارسی حسن انوری و احمدی گیوی مورد مطالعه قرار گرفت تا آموزش ادبیات و از طرق مختلف انجام گیرد.
2- برای یاد آوری مراحل اقدام پژوهی و اجرای آن به مقالات متعددی از قاسمی پویا، حنا فریس ، منوچهر همایون فر و صفورا یزد چی مراجعه شد.
گزارش تخصصی معلمان علاقه مند نمودن دانش آموزان به درس زبان و ادبیات فارسی بوسیله آموزشهای دانش آموز محور و مدرسه محور