
بیان مسئله
سالانه میلیون ها مورد مسافرت از مناطق مختلف جهان به نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری صورت میگیرد و سلامت حدود 50 تا 70 درصد این مسافران به مخاطره میافتد. البته بسیاری از این مشکلات خفیف میباشد و فقط 5% موارد، نیازمند اقدامات درمانی و حدود یک درصد نیز نیازمند بستری شدن هستند. بسیاری از این معضلات، بعلت تماس و ابتلاء به عفونت هایی است که برای جمعیت مورد نظر هرگز قبلا اتفاق نیفتاده است یا به عبارتی جزو بیماری های بومی آنان نمیباشد. مشکل دیگر در این رابطه کمبود اطلاعات کافی در خصوص توزیع جغرافیایی و اپیدمیولوژی بیماری های "عفونی خارجی" میباشد. در پاسخ به این نیاز، پیشکسوتان علم و هنر پزشکی و بهداشت در هزاره های قبل عنایت کاملی به موضوع سلامت و بیماری مسافران داشته اند به طوری که ابن سینا در کتاب اوّل قانون در طب تحت عنوان برنامه مسافران، 8 فصل کوتاه را به این امر اختصاص داده به موضوعاتی نظیر؛ پیشگیری از بیماری ها، کلیات برنامه سفر، دستور برای مسافران فصل گرم، دستور برای مسافران فصل سرد، گرم نگهداشتن بدن در حین مسافرت، حفظ شادابی و رنگ نباختن در سفر، بهداشت آب در مسافرت و برنامه دریانوردان، پرداخته است و اگر امروزه علمی به نام طب مسافرت به عنوان یکی از شاخه های تخصصی علم پزشکی وجود دارد و به جنبه های تشخیصی، پیشگیری و درمانی بیماریهای مرتبط با مسافرت می پردازد، ریشه در قرون و اعصار گذشته دارد. شایان ذکر است که در طب مسافرت علاوه بر بیماری های عفونی به بیماری های ناشی از ارتفاع، حرکت، صدمات، بیماری های قلبی و ... که در ارتباط با مسافرت روی میدهد نیز میپردازند ولی در این گفتار، تاکید اصلی بر پیشگیری بیماری های عفونی مرتبط با سفر میباشد.
توصیه های کلی
سفرهای بین المللی یکی از فعالیت های رو به افزایش در سراسر جهان میباشد. این سفرها به علل مختلفی مانند تحصیل، ورزش، جهانگردی، سیاست، تجارت و فعالیت های داوطلبانه صورت می گیرد. قبل از مسافرت بایستی با پزشکان مجرّب یا مرکز مدیریت بیماری ها در رابطه با طب مسافرت مشورت نمود. در صورت داشتن بیماری زمینه یک لیست از خلاصه پرونده طبی در هنگام سفر بایستی به همراه داشت و شرایط طبی خطرناک بایستی یک بازوبند که موارد بیماری خاص روی آن نگاشته شده است به بازو وصل نمود تا در شرایط اضطراری به تیم امدادگر کمک نماید. در صورتیکه فردی که قصد مسافرت دارد دچار بیماری خاصی بوده و مثلا به علت دیابت از انسولین استفاده میکند یا اینکه به علت بیماری مزمنی مجبور است طولانی مدت از دارو استفاده نماید باید به اندازه کافی داروهای مصرفی را به همراه ببرد زیرا ممکن است داروها تحت عناوین تجارتی مختلف و در دوزاژ متفاوت از کشورمان تهیه شده باشد و لذا مصرف آن منجر به بیش مصرف یا سایر عوارض گردد.
در صورتیکه کسی به عنوان داوطلبان حافظ صلح، پزشک بدون مرز و امثال اینها به مناطق دور افتاده روستایی کشورهای در حال توسعه یا کمتر توسعه یافته سفر میکند به ناچار فهرست داروها و اقلامی که بایستی به همراه داشته باشد مفصل تر میشود در این موارد جعبه پزشکی مسافران بایستی حاوی دماسنج، بانداژ، گاز، الکل مواد ضدعفونی دیگر، صابون مایع، آسپیرین، آنتی اسید، داروهای ضد بیماری حرکت مثل دیمن هیدرینات، مسهل، داروهای ضد مالاریا، دکونژستانت، آنتی هیستامین، آنتی بیوتیک با طیف اثر محدود، قرص نمک طعام داروهای ضدتهوع و ضد اسهال باشد.
شامل 18صفحه word
دانلود تحقیق بهداشت سفر