1 - گسترش دامنه آرزوها!
آرزو و تمنى از محدود بودن قدرت انسان و ناتوانى او سرچشمه مىگیرد زیرا هر گاه به چیزى علاقه داشت و به آن نرسید شکل آرزو و تمنى به خود مىگیرد ، و اگر همیشه خواستن توانستن بود و هر چه مىخواست فورا به آن دست مىیافت آرزو معنى نداشت.
البته تمنیات انسان گاهى صادق است و از روح بلند او سرچشمه مىگیرد و عاملى است براى حرکت و تلاش و جهاد و سیر تکاملى او ، مثل اینکه انسان آرزو مىکند در علم و دانش و تقوى و شخصیت و آبرو سرآمد جهانیان باشد .
ولى بسیار مىشود که این آرزوها کاذب است ، و درست بر عکس آرزوهاى صادق مایه غفلت و بیخبرى و تخدیر و عقبماندگى است ، مثل آرزوى رسیدن به عمر جاویدان ، و خلود در زمین ، و در اختیار گرفتن تمام اموال و ثروتها ، و حکومت بر همه انسانها و موهومات دیگرى از این قبیل.
و به همین دلیل در روایات اسلامى تشویق شده که مردم به سراغ آرزوهاى خیر بروند ، در حدیثى از پیغمبر اکرم (صلىاللهعلیهوآلهوسلّم) مىخوانیم : من تمنى شیئا و هو لله عز و جل رضى لم یخرج من الدنیا حتى یعطاه : کسى که تمنى چیزى کند که موجب رضاى خدا است از دنیا بیرون نمىرود مگر به آن برسد!.
و از بعضى روایات استفاده مىشود که هر گاه در دنیا به آن نرسد به ثواب و پاداش آن خواهد رسید.
2 - سخنى در باره شفاعت
آیه اخیر از آیاتى است که به روشنى از امکان شفاعت به وسیله فرشتگان خبر مىدهد ، جائى که آنها حق شفاعت به اذن و رضاى خدا داشته باشند انبیاء و اولیاى معصوم به طریق اولى چنین حقى را دارند .
ولى نباید فراموش کرد که آیه فوق با صراحت مىگوید : این شفاعت بى قید و شرط نیست ، بلکه مشروط به اذن و رضاى خدا است ، و از آنجا که اذن و رضاى او بى حساب نیست باید رابطهاى میان انسان و او باشد تا اجازه شفاعت او را به مقربان درگاهش بدهد ، و اینجاست که امید شفاعت به صورت یک مکتب تربیتى براى انسان درمىآید ، و مانع از گسستن تمام پیوندهاى او با خدا مىشود.
نکته : سرمایه دنیا پرستان
قابل توجه اینکه در آیات فوق در عین اینکه براى دنیا پرستان علمى قائل شده آنها را گمراه مىشمرد ، این دلیل بر آن است که از دیدگاه قرآن علومى که هدف نهائیش تنها وصول به مادیات باشد ، و در ماوراى آن هدفى والاتر تعقیب نکند علم نیست ، ضلالت و گمراهى است ، و اتفاقا تمام بدبختیهائى که در دنیاى امروز وجود دارد ، تمام جنگها و خونریزیها ظلمها و تجاوزها ، فسادها و آلودگیها ، از همین علوم ضلالت آفرین سرچشمه مىگیرد ، از کسانى که مبلغ و منتهاى علمشان همان حیات دنیاست ، و افق دیدشان از نیازهاى حیوانیشان فراتر نمىرود !
آرى تا علم ابزارى براى اهداف والاترى نشود جهل است ، و تا سرچشمه نور ایمان و وسیلهاى در مسیر آن نگردد ضلال است .
شامل 11 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت نکات سوره ذاریات