15 ص
ویژگیهای قارچهای تازه خوراکی و پرورشی
1- هدف
هدف از تدوین این استاندارد , تعیین ویژگیهای قارچهای خوراکی تازه است که به طریق صنعتی پرورش یافته و پس برداشت با رعایت اصول بهداشتی و بستهبندی ببازار عرضه میگردند .
2- دامنه کاربرد
این استاندارد در مورد قارچهای تازه خوراکی پرورشی ( دکمهای و صدفی )
زیر :
2-1- جنس آگاریکوس ( دکمهای ) مانند bisporus .Agaricus
- bitorguls.A
2-2- جنس پولوروتوس ( صدفی ) مانند Pleurotus ostreatus
- florida.P
که در حال حاضر در ایران پرورش داده میشوند قابل اجراست .
3- تعریفها
3-1- قارچ دگمهای
به قارچی اطلاع میگردد که بشکل دگمه بوده و از کلاهک نیمه کروی و پایه تشکیل شده است و برنگهای سفید - کرم تا کرم متمایل به قهوهای دیده میشوند .
3-2- قارچ صدفی
به قارچی اطلاع میگردد که نیمه قیفی شکل بوده و شامل کلاهک گسترده میباشد و تیغههای ( لاملهای ) آن حتی در مرحله نارسی نمایان است و برنگهای متنوع سفید - کرم - حنائی - آبی متمایل به خاکستری دیده میشوند .
یادآوری - قارچ صدفی که در حال حاضر در ایران تولید میشود فقط از گونه پولوروتوس فلوریدا است که رنگ سفید متمایل به کرم دارد .
3-3- قارچ تازه
به قارچی اطلاق میگردد که بلافاصله پس از برداشت از بستر بدون هیچگونه فرآیندی بستهبندی و آماده عرضه به بازار میگردد .
3-4- قارچ پلاسیده
به قارچی اطلاق میگردد که قسمتی از محصول آب خود را از دست داده باشد و چروکیدگی در سطح کلاهک آن نمایان باشد و در مورد قارچهای صدفی بافت آن نیز حالت چرمی بخود گرفته و یا سطح آن براثر رشد میسلیوم مخملی شکل شده باشد .
3-5- قارچ آسیب دیده
به قارچی اطلاق میگردد که سطح کلاهک آن خراشیده , فشرده یا له شده بوده و یا قسمتی از کلاهک آن بر اثر عوامل مختلف از بین رفته باشد . ( بیش از کلاهک )
3-6- قارچ آفت زده
در این استاندارد آفت زده به قارچی اطلاق میشود که مورد هجوم میکروارگانیسمها و آفات قرار گرفته باشد و اثرات آفتزدگی در رو یا داخل آن مشخص باشد .
فهرست مطالب
ویژگیهای قارچهای تازه خوراکی و پرورشی
ویژگیهای قارچهای تاز خوراکی و پرورشی