همزمان با توسعه دانش جهانی در مورد مواد در مقیاس نانو و افزایش توانایی کار کردن با ساختارها در این مقیاس, فناوری نانو رفته رفته گسترش یافته و سرمایه گذاری جهانی در این زمینه نیز افزایش می یابد. فناوری نانو در زمینه های گوناگونی همچون توسعه داروهای درمانی و پزشکی, آلودگی زدایی از محیط زیست, فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی و تولید مواد مستحکمتر و سبکتر دارای مزایای بالقوه می باشد.
تقسیم بندی فناوری نانو در شاخه ها و رشته های مختلف بیشتر مربوط به کاربرد محصولات این فناوری در هر رشته می باشد. بطور کلی استفاده از فناوری نانو برای تولید مواد با بهره دهی بالا عبارت از ایجاد یک شرایط کاملا کنترل شده و دقیق و استفاده از این شرایط برای چیدمان منظم اتمها و تولید مواد در مقیاس انو میباشد . بنابراین نمی توان این فناوری را منحصر به رشته علمی خاصی نمود و در آینده فناوری نانو به طرق گوناگونی وارد زندگی بشر خواهد شد.
یکی از مهمترین اهداف متولیان و طرفداران محیط زیست حذف مواد سمی و خطرناک از چرخه طبیعت است. معمولا مواد سمی از اتمهایی تشکیل شده اند که خودبخود مضر نیستند بلکه نحوه اتصال این اتمها به یکدیگر مواد سمی را بوجود می آورد لذا اگر بتوان وسیله ای ساخت که مشابه ریز جاندارانی مانند ویروس ها در مقیاس اتمی قادر به تغیی اتصالات اتمها در مولکول باشد, میتوان به سهولت و با قیمت ارزان مواد سمی را خنثی کرد یا حتی با اندکی تغییر از آنها محصولات مفید بدست آورد, علاوه بر این برخی مواد سمی حاوی عناصر مضری از قبیل جیوه, سرب, آرسنیک و کادیوم هستند, این عناصر معمولا حین استخراج مواد معدنی مختلف تولید میشوند که با بهره گیری از دانش و فناوری ناو در استخراج, میتوان از خروج این عناصر از محیط طبیعی آنها (خاک) جلوگیری کرد.
فناوری نانو عبارتست از کاوش در سطوح اتمها, مولکولها و ابرمولکولها در محدوده 1 تا 100نانومتر, لذا این فناوری نیز همانند هر فناوری نوین دیگری تا ثیرات ژرفی بر محیط زیست خواهد داشت. تفاوت اساسی فناوری نانو با سایر فناوری های موجود در زمینه کنترل محیط زیست توانایی از بین بردن سرچشمه آلودگی با ارائه محصولات جدید از قبیل تولید پارچه های ضد لک, پنجره های خود تمیز کن, عینکهای ضد خش و صفحات خورشیدی میباشد.
علاوه بر این با کاهش اندازه ذرات, نسبت تعداد اتمهای سطحی به اتمهای داخلی افزایش می یابد. به عنوان مثال درصد اتمهای سطحی یک ذره با اندازه30 نانومتر, 5 درصد است در حالی که این نسبت برای یک ذره با اندازه 3 نانومتر , 50 درصد می باشد.
ولی تفاوت اصلی فناوری نانو با فناوری های دیگر در مقیاس مواد و ساختارهایی است که در این فناوری مورد استفاده قرار می گیرند. البته تنها کوچک بودن اندازه ذرات مد نظر نیست; بلکه زمانی که اندازه ذرات ماده در این مقیاس قرار می گیرد, خصوصیات ذاتی آن از جمله رنگ, استحکام, مقاومت خوردگی و ... تغییر می یابد. در حقیقت اگر بخواهیم تفاوت این فناوری را با فناوری های دیگر به صورت قابل ارزیابی بیان نماییم, میتوانیم به وجود "عناصر پایه" اشاره کنیم. عناصر پایه در حقیقت همان عناصر نانو مقیاسی هستند که خواص آنها در حالت نانو مقیاس با خواص شان در مقیاس بزرگتر فرق می کند.
از جمله موارد مختلف کاربرد نانو تکنولوژی در محیط زیست می توان به تصفیه آب, هوا و خاک, حفظ منابع انرژی فعلی, تولید منابع جدید, قطع تولید آلاینده ها و ... اشاره کرد. از مضراتی که این فناوری بر محیط زیست و انسان دارد و یا ممکن است داشته باشد بررسی شده, با توجه به اینکه مضرات نانو تکنولوژی برای محققان زیاد آشکار نیست و با توجه به گسترش روزافزون فراورده های نانویی این مورد توجه بسیاری از محافل علمی را بخود جلب کرده است. از موارد خطر آفرین این تکنولوژی میتوان به ; آسیبهایی که به ارگان های مختلف
شامل 81 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود تحقیق نانو فناوری با تاکید بر کاربرد در محیط زیست